ISO 22000 + ISO 9001 - kurs Audytorów wewnętrznych i Pełnomocników
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami projektowania, dokumentowania, wdrażania, audytowania i doskonalenia Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000:2018 oraz Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2015, a także przygotowanie do pełnienia funkcji Audytorów wewnętrznych i/lub Pełnomocników Zarządu.
Miejsce szkolenia: Warszawa, Płock, Poznań, Wrocław, Szczecin, Gdańsk, Toruń, Bydgoszcz, Łódź, Lublin, Zielona Góra, Opole, Katowice, Kielce, Olsztyn
Adresaci szkolenia:
- osoby zainteresowanie poznaniem wymagań norm ISO 22000 i ISO 9001
- osoby pełniące funkcje i kandydaci na Pełnomocników ds. Zintegrowanych Systemów wg ISO 22000 i/lub ISO 9001
- kadra kierownicza
- członkowie zespołów wdrażających i doskonalących Zintegrowane Systemy Zarządzania
- członkowie zespołów HACCP
- specjaliści i pracownicy działów jakości i/lub technologii żywności
- obecni i przyszli Audytorzy wewnętrzni
Program szkolenia:
BLOK 1
- terminologia i pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności
- przegląd podstawowych założeń, norm i standardów (HACCP, ISO, FSSC, GMP, IFS, BRC, GAP) dla zapewnienia bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym
- określanie kontekstu organizacyjnego, stron zainteresowanych i zakresu systemu
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
- analiza ryzyka
- określanie programów wstępnych i krytycznych punktów kontroli
- projektowanie procesów i planów HACCP
- zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- wymagania normy ISO 22000:2018 z perspektywy Audytora i Pełnomocnika
- polityki i cele bezpieczeństwa żywności
- narzędzia oceny i doskonalenia skuteczności systemu
BLOK 2
- terminologia i nowe pojęcia dotyczące jakości wynikające z normy ISO 9001:2015
- określanie kontekstu organizacyjnego i stron zainteresowanych
- myślenie oparte na ryzyku
- identyfikacja zagrożeń, szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- nowe podejście procesowe
- nowe zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Jakością
- wymagania normy ISO 9001:2015 z perspektywy Audytora i Pełnomocnika
- polityka i cele jakości
- wdrażanie Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2015 w celu przygotowania do re/certyfikacji
- narzędzia doskonalenia jakości
BLOK 3
- kompetencje, role i odpowiedzialności Pełnomocników Zarządu oraz Audytorów wewnętrznych
- metodyka wykonywania audytów wewnętrznych wg normy ISO 19011
- zarządzanie programem audytów
- zarządzenie ryzykiem nieskuteczności audytów
- warsztaty nt. planowania i wykonywania audytów
Warsztaty
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa informacji i jakości
- szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- projektowanie i parametryzowanie procesów
- programowanie audytów wewnętrznych
- planowanie audytu
- przygotowanie listy pytań kontrolnych (check list)
- symulacja audytu
- przygotowanie raportu z auditu i prezentacja wyników
- identyfikacja niezgodności i planowanie działań korygujących
- case studies
- wymiana doświadczeń
Czas trwania: 2 lub 3 dni
Certyfikat: Uczestnicy po zaliczeniu egzaminu testowego otrzymują certyfikat Audytora wewnętrznego i Pełnomocnika Zarządu ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000:2018 oraz Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2015
https://www.iso9001.edu.pl/kurs-Auditorow-Pelnomocnikow-Zarzadu-ISO-22000-9001.html
Dane techniczne
Wideokonferencja - szkolenie online | 27-28 marzec; 14-15 kwiecień |
Warszawa | 24-25 marzec; 24-25 kwiecień |
Płock | 28-29 marzec |
Lublin | 27-28 marzec |
Szczecin | 20-21 marzec; 28-29 kwiecień |
Wrocław | 7-8 kwiecień |
Poznań | 31 marzec - 1 kwiecień |
Łódź | 27-28 marzec |
Katowice | 9-10 kwiecień |
Gdańsk | 2-3 kwiecień |
Kraków | 11-12 kwiecień |
Bydgoszcz | 11-12 marzec |
Toruń | 11-12 marzec |
Koszalin | 16-17 kwiecień |
Opole | 1-2 marzec |