ISO 22000 + ISO 9001 + ISO 45001 + ISO 14001 - kurs Audytorów i Pełnomocników
towar niedostępny

Opis
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami projektowania, dokumentowania, wdrażania, audytowania i doskonalenia Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000:2018, Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2015, Systemu Zarządzania Środowiskowego wg normy ISO 14001:2015 oraz Systemu Zarządzania BHP wg normy ISO 45001, a także przygotowanie do pełnienia funkcji Audytorów wewnętrznych i/lub Pełnomocników Zarządu.
Miejsce szkolenia: Warszawa, Płock, Poznań, Wrocław, Szczecin, Gdańsk, Toruń, Bydgoszcz, Koszalin, Zielona Góra, Łódź, Lublin, Opole, Katowice, Kraków, Kielce, Olsztyn
Adresaci szkolenia:
- osoby zainteresowanie poznaniem wymagań norm ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001
- osoby pełniące funkcje i kandydaci na Pełnomocników ds. Zintegrowanych Systemów wg ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 /OHSAS/PN-N-18001
- kadra kierownicza
- członkowie zespołów wdrażających i doskonalących Zintegrowane Systemy Zarządzania
- członkowie zespołów HACCP
- specjaliści i pracownicy działów jakości, technologii żywności, bhp, ochrony środowiska
- obecni i przyszli Audytorzy wewnętrzni
Program szkolenia:
BLOK 1
- terminologia i pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności
- przegląd podstawowych założeń, norm i standardów (HACCP, ISO, FSSC, GMP, IFS, BRC, GAP) dla zapewnienia bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym
- określanie kontekstu organizacyjnego, stron zainteresowanych i zakresu systemu
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
- analiza ryzyka
- określanie programów wstępnych i krytycznych punktów kontroli
- projektowanie procesów i planów HACCP
- zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- wymagania normy ISO 22000:2018 z perspektywy Auditora i Pełnomocnika
- polityki i cele bezpieczeństwa żywności
- narzędzia oceny i doskonalenia skuteczności systemu
BLOK 2
- terminologia i nowe pojęcia dotyczące jakości wynikające z normy ISO 9001:2015
- określanie kontekstu organizacyjnego i stron zainteresowanych
- myślenie oparte na ryzyku
- identyfikacja zagrożeń, szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- nowe podejście procesowe
- nowe zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Jakością
- wymagania normy ISO 9001:2015 z perspektywy Auditora i Pełnomocnika
- polityka i cele jakości
- wdrażanie zmian normy ISO 9001:2015 do funkcjonującego Systemu Zarządzania Jakością
- narzędzia doskonalenia jakości
BLOK 3
- terminologia i nowe pojęcia dotyczące bhp i ochrony środowiska
- określanie kontekstu organizacyjnego i stron zainteresowanych
- myślenie oparte na ryzyku
- ryzyko zawodowe i dotyczące negatywnego wpływu na otoczenie
- identyfikacja zagrożeń, szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- identyfikacja i ocena aspektów środowiskowych
- identyfikacja, wdrożenie i ocena wymagań prawnych z zakresu bhp i ochrony środowiska
- podejście procesowe do zarządzania środowiskowego i bhp
- nowe zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Środowiskowego i Bhp
- wymagania normy ISO 14001:2015
- wymagania normy ISO 45001:2018 i porównanie z OHSAS/PN-N-18001
- polityki oraz cele środowiskowe i bhp
- sterowanie operacyjne
- gotowość i reagowanie na wypadki oraz awarie środowiskowe
- monitoring środowiskowy oraz dotyczący bezpieczeństwa
- efekty działalności środowiskowej i bhp oraz narzędzia doskonalenia
- przygotowanie do certyfikacji / re-certyfikacj
BLOK 4
- kompetencje, role i odpowiedzialności Pełnomocników Zarządu oraz Audytorów wewnętrznych
- metodyka wykonywania audytów wewnętrznych wg normy ISO 19011
- zarządzanie programem audytów
- zarządzenie ryzykiem nieskuteczności audytów
- warsztaty nt. planowania i wykonywania audytów
Warsztaty
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa informacji i jakości
- szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- projektowanie i parametryzowanie procesów
- programowanie audytów wewnętrznych
- planowanie audytu
- przygotowanie listy pytań kontrolnych (check list)
- symulacja audytu
- przygotowanie raportu z audytu i prezentacja wyników
- identyfikacja niezgodności i planowanie działań korygujących
- case studies
- wymiana doświadczeń
Czas trwania: 2 dni
Certyfikat: Uczestnicy po zaliczeniu egzaminu testowego otrzymują certyfikat Audytora wewnętrznego i Pełnomocnika Zarządu ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000:2018, Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2015, Systemu Zarządzania Środowiskowego wg normy ISO 14001:2015 oraz Systemu Zarządzania BHP wg normy ISO 45001:2018
Dane techniczne
Wideokonferencja - szkolenie online | 6-7 luty; 27-28 luty; 6-7 marzec |
Warszawa | 4-5 oraz 6-7 luty; 16-17 marzec |
Płock | 8-9 luty |
WISŁA hotel GOŁĘBIEWSKI | 16-17 oraz 18-19 oraz 20-21 luty |
Lublin | 2-3 luty |
Szczecin | 9-10 luty; 9-10 marzec |
Wrocław | 23-24 luty; 23-24 marzec |
Poznań | 2-3 marzec |
Łódź | 8-9 luty; 14-15 marzec |
Katowice | 13-14 luty; 21-22 marzec |
Gdańsk | 27-28 luty; 30-31 marzec |
Kraków | 16-17 luty; 18-19 marzec |
Bydgoszcz | 1-2 marzec |
Zielona Góra | 23-24 styczeń |
Toruń | 1-2 marzec |
Koszalin | 28-29 styczeń; 28-29 marzec |
Opole | 23-24 luty |